A családjogi alapelvek tartalomformáló hatása a családtagok közötti megállapodásokban - Kriston, Edit (Publicationes Universitatis Miskolcinensis, Sectio Juridica et Politica, 2022)
A családtagok jogviszonyai jelentős mértékben átalakultak az utóbbi időben. A változás főképp abban figyelhető meg, hogy a felek magánautonómiája kiszélesedett, és mind a jogalkotás mind a jogalkalmazás igyekszik elősegíteni ezen követelmény érvényesülését. A 2013. évi V. törvény a családjog magába integrálásával továbbra is igyekszik elsőbbséget biztosítani a családtagok közötti jogviszonyok saját igényeknek megfelelő rendezésére, így a szerződéses jogrendezést preferálja. A tanulmány célja ezen jogviszonyok ismertetése és a családjogi alapelvek tartalomformáló hatásának bemutatása.