A mesterséges intelligencia és a robotok jogi személyiségének kérdéseinek vizsgálata - Stefán, Ibolya (Publicationes Universitatis Miskolcinensis, Sectio Juridica et Politica, 2022)
A mesterséges intelligencia (a továbbiakban: MI) és a robotok jogi szabályozása kapcsán – mind a szakirodalomban, mind pedig a nemzetközi dokumentumokban – felmerült a technológia jogalanyisággal történő felruházásának lehetősége. Jelen tanulmány célja a jogalanyiság vizsgálata a MI és a fejlett robotok vonatkozásában. A fogalmi alapvetéseket követően ismertetni kívánjuk a legjelentősebb álláspontokat, legismertebb elméleteket eme különleges jogalanyiság vonatkozásában. Ezt követően általánosságban vizsgáljuk a polgári jogi jogalanyiság témakörét a MI és a robotok tekintetében, végezetül pedig a transzhumanizmus kérdésköréről is szólni kívánunk.