Harmadik országok huzamos tartózkodási engedéllyel rendelkező állampolgárainak jogállása kontra magyar nemzetbiztonság - Angyal, Zoltán (Publicationes Universitatis Miskolcinensis, Sectio Juridica et Politica, 2025)
Az Európai Unió Bírósága 2024 tavaszán egy ítéletében megállapította, hogy az uniós joggal ellentétes a nemzeti hatóságokat arra kötelező tagállami szabályozás, hogy kizárólag a nemzetbiztonsági szakhatóság által kibocsátott, indokolást nem tartalmazó, kötelező erejű állásfoglalás alapján, nemzetbiztonsági ok miatt visszavonják olyan harmadik országbeli állampolgár tartózkodási engedélyét vagy megtagadják tartózkodási engedély olyan harmadik országbeli állampolgár részére történő kiállítását, aki származékos tartózkodási joggal rendelkezhet, anélkül hogy szigorúan megvizsgálnák az összes egyéni körülményt, illetve e visszavonó vagy elutasító határozat arányosságát.