Az Európai Unió Alapjogi Chartájának alkalmazása a hazai joggyakorlatban, különös tekintettel a munkavállalók egészséges és biztonságos munkakörülményeire - Czifra-Dajka, Beáta (Publicationes Universitatis Miskolcinensis, Sectio Juridica et Politica, 2025)
Az Európai Unió Alapjogi Chartája meghatározó szerepet tölt be a magyar munkajogban és munkavédelemben, garantálva a munkavállalók számára az egészséges és biztonságos munkavégzési feltételeket. Kiemelt fontossággal bír a munkavállalói jogok védelme, valamint az, hogy a munkahelyeken a dolgozók egészsége és jóléte elsőbbséget élvezzen. Az ilyen körülmények nemcsak a munkavállalók elégedettségét és produktivitását növelik, hanem a munkaadók és a gazdaság szempontjából is kedvező hatással bírnak. Az egészséges és biztonságos munkakörnyezet kialakítása és fenntartása a munkáltatók és munkavállalók közös érdeke, ami alapvető fontosságú a munkahelyi jólét hosszú távú biztosításához.