Gondolatok a vállalatok büntetőjogi felelősségéről a munka világa szempontjából - Ráczi, Zsófia (Publicationes Universitatis Miskolcinensis, Sectio Juridica et Politica, 2025)
A felelősség kulcsfontosságú a társadalom önkorrekciójában. Az elmúlt években, mostanra már mondhatjuk, hogy évtizedekben, és különösen a közelmúltban számos jelentés, kutatás és előrejelzés arra figyelmeztet, hogy az emberiség rossz irányba halad, és sürgős változásra van szükség. A vállalatok különösen jelentős hatással vannak a fenntarthatóság elérésére, befolyásuk kiterjed a környezeti, gazdasági és társadalmi pillérekre is. A tanulmány a vállalatok büntetőjogi felelősségének kérdéskörét érinti, különösen arra összpontosítva, hogy a jelenlegi jogi keretek hogyan szigoríthatók a fenntarthatósági célok érdekében, például a beszállítói láncok szabályozása révén. A tanulmány célja, hogy gondolatébresztőként szolgáljon a vállalati felelősség jogi és erkölcsi aspektusai továbbgondolásához a fenntarthatóság jegyében.