A nemzetközi kereskedelem: Hogyan befolyásolják a kereskedelmi kapcsolatok a gazdasági növekedést? - Eid, Ali Hussein (Publicationes Universitatis Miskolcinensis, Sectio Juridica et Politica, 2025)
Ez a tanulmány a külkereskedelem (nemzetközi kereskedelem) jelentőségét tárja fel, mint megoldást azon országok problémájára, amelyekkel az áruk és szolgáltatások önellátásáért küzdenek. Ez a küzdelem gyakran olyan tényezőknek tudható be, mint a termékek természete vagy a tőke, a technológia vagy a modern menedzsment hiánya egyes országokban, ami megakadályozza őket abban, hogy alacsonyabb költséggel állítsanak elő árukat. A kutatás célja, hogy rávilágítson a külkereskedelem szerepére a helyi gazdaság élénkítésében, fejlesztésében, külföldi valutákkal való ellátásában, valamint e kereskedelem kulcsfontosságú módszereinek megértésében. Az eredmények arra utalnak, hogy a külkereskedelem a globális gazdaság mélyreható változásaira és a fejlődő országok előtt álló kihívásokra adott válaszként jelent meg. E kihívások közé tartoznak az iparosodott kapitalista nemzetek arra irányuló kísérletei, hogy ellenőrzést gyakoroljanak a nemzetközi piacok felett, és uralják a fejlődő világot.