Az idegenforgalom szerepe Vajdaság/Szerbia vidékfejlesztésében - Lukrécia, Győri; Imre, Nagy (Észak-magyarországi Stratégiai Füzetek, 2023)
A tanulmány az idegenforgalom növekvő szerepét és hatását kívánja bemutatni a Vajdaság vidéki tereinek, perifériáinak és belső perifériáinak fejlődésében, a helyi erőforrásokra támaszkodva, de alkalmazva a legújabb idegenforgalmi technikákat, módszereket. A turizmusfejlesztés hatásaként bekövetkező vidékfejlesztés céljaként megfogalmazódik a szegénység csökkentése, a széles körű, kiegyensúlyozott fejlődés és fejlesztés, a munkahelyteremtés, a városból vidékre történő visszatérés és migráció serkentése. Ide tartozik a helyi termékek szerepének felértékelődése, a helyi termelők és vendéglátók szoros együttműködése az élelmiszerlánc zárt körű felhasználásában, beleértve az élelmiszer-biztonság igényét is. A tanulmány utalni kíván továbbá a vidéken már jelen levő idegenforgalmi ágazatok (vadászat, bor- és gasztroturizmus, gyógyturizmus stb.) egymást kiegészítő, komplementer jellegének fontosságára.