Mítosz és valóság: forrásbevonások hatása a regionális konvergenciára - Kocziszky, György (Észak-magyarországi Stratégiai Füzetek, 2009)
Az Európai Unió döntéshozói számtalan alkalommal elkötelezték magukat az elmúlt két évtizedben a tagállamok régiói közötti gazdasági-, társadalmi különbségek csökkentése mellett. Ennek elérését célozta meg a közösség regionális (kohéziós) politikája; ebben bíznak az újonnan csatlakozott országok legszegényebb térségben élő lakosai. Az eredmények azonban nem egyértelműek. A tanulmány ennek okaira keresi a választ az Észak-magyarországi régió tapasztalatai alapján.