Tervezési tapasztalatok az LHH térségekben - Lunk, Tamás; Wächter, Balázs (Észak-magyarországi Stratégiai Füzetek, 2010)
A „Nem mondunk le senkiről” programban az észak-magyarországi régióban folyó tervezést segítő szakértői csapat tagjaiként résztvevő szerzők saját tapasztalataikat összegzik azzal a céllal, hogy a jövő hasonló programjai még eredményesebbek és hatékonyabbak lehessenek. Már a célkitűzés is jelzi, hogy a szerzők a kistérségi forráselosztáson alapuló tervezés koncepciójával egyetértenek. A forráselosztásnak ezt a módját vizsgálják a kistérség számára legfontosabb projektek megvalósíthatósága, a kistérségen belüli különbségek kezelése, a tervezés komplexitása, a partnerségi együttműködések hatékonysága, valamint a költséghatékonyság érvényesülése szempontjából. A jelenleg alkalmazott módszer egyik jelentős, de a jövőben orvosolható gyengeségeként emelik ki, hogy az elmaradottság jelenségeinek kezelésére ebben a rendszerben nem kiszámítható, hanem „ad hoc” jellegű intézkedéseket eredményez. A projektekért versenyeznek az önkormányzatok, ennek eredményeképpen az esetek legnagyobb részében a források szétaprózódnak. Javaslatot tesznek a rendszer hibáinak kijavítására és ezzel a kistérségi integrált tervezésen alapuló forráselosztás feltételeinek megteremtésére.