Adalékok Nógrád megye rendszerváltás utáni gazdasági-társadalmi folyamatainak értékeléséhez - Baráthi, Ottó (Észak-magyarországi Stratégiai Füzetek, 2010)
A megye gazdasági hanyatlása az 1980-as években kezdődött, a ’90-es évektől a termelő szféra alacsony produktumának következtében „csak” folytatódott. Nógrád a főbb gazdasági mutatók alapján sokat veszített a megyék sorában elfoglalt korábbi közepes pozíciójából. A megyének nincs domináns húzóágazata, a gazdaság szerkezete csak spontán módosult a szolgáltatások javára. A térség egyik jellemzője a munkanélküliség és az elszegényedés