Bátonyterenyei Kistérség - Pintér-Kovács, Enikő (Észak-magyarországi Stratégiai Füzetek, 2010)
A kistérséghez 14 település tartozik, népessége 26 ezer fő. Központja Bátonyterenye város, ahol a kistérség népességének több mint fele lakik. A regisztrált munkanélküliek aránya a munkaképes népességből 13,0%. A tartós munkanélküliek aránya a regisztrált munkanélküliekből 29,5%. A kistérség gazdasági fejlettség szerint leszakadó besorolású. A kistérségből nagy az elvándorlás, a térség népessége a kedvező születési arányok ellenére fogy. A népesség iskolázottsági szintje alacsony. A kistérség területén 1992-ban bezártak a Nógrádi Szénbányák aknaüzemei, ez a tény és a gazdasági rendszerváltás súlyos foglalkoztatási problémákat eredményezett, új munkahelyek nem létesültek. A mezőgazdasági termelés nem jelentős, versenyképessége és ellátó képessége alacsony. A turisztikai fejlesztésekre lehetőséget adó természeti kincsekkel a kistérség korlátozottan rendelkezik. Bátonyterenye 42 hektár területű Ipari Parkkal rendelkezik, melyet 100%-ban a vállalkozások megvásároltak, vagy bérelnek. Szükség és lehetőség is van további iparterületek kialakítására. A közúthálózat-fejlesztések (21-es, 23-as) menetét mindenképpen fel kell gyorsítani, mert ennek hiányában Bátonyterenye városa és a kistérség is kiesik mind az észak-magyarországi, mind a budapesti vonzáskörzet fejlesztési vérkeringéséből. A meglévő nagyobb foglalkoztatókat és újabb betelepülőket segíteni kell megfelelő iparterülettel és a jelenlegi piaci igényeknek megfelelően képzett szakmunkásokkal. Mátranovák település kivételével minden település jelentős munkanélküliséggel sújtott. A kistérség infrastrukturális helyzete jó, minden település közművel ellátott, egyedül Sámsonházán nincs szennyvízcsatorna. A kistérségi központ elérésének javításához a települések közötti utak felújítása szükséges.