A területi egyenlőtlenségek alakulása és jellemzői Romániában - Benedek, József; Kurkó, Ibolya (Észak-magyarországi Stratégiai Füzetek, 2011)
Romániában a régiók közötti egyenlőtlenségek, akárcsak más államokban, a társadalom térbeliségének alapvető tulajdonságát képezik, amelynek jellemzője, hogy a régiók közötti különbségek nagyságára, valamint a régiók szocio-kulturális alakulásának irányára és pozíciójára vonatkozó változásokat számos tényező határozza meg. A társadalom és gazdaság térben egyenlőtlenül helyezkedik el, melyet nagymértékben befolyásol a regionális és lokális sajátosság, a természeti, társadalmi, kulturális és gazdasági tényezők eltérő megnyilvánulási formája. A gazdasági tevékenységek, a szállítási infrastruktúra, a települések és népesség egyenlőtlen térbeli eloszlása sokszor eltérő, lokálisan vagy regionálisan differenciált fejlődési utat ad meg. Tanulmányunkban a Romániában fellehető földrajzi és gazdasági szempontú területi egyenlőtlenségeket vizsgáltuk.