Külföldi direktberuházások pozitív és negatív hatása a helyi gazdaságra - Cristea, Marius; Varvari, Stefana A.D.; Benedek, József (Észak-magyarországi Stratégiai Füzetek, 2012)
A külföldi direktberuházások lényeges tényezői a gazdasági fejlődésnek és a növekedésnek minden szinten: országos-, regionális- és helyi szinten egyaránt. Megkülönböztethetjük a külföldi direktberuházások helyi gazdaságra gyakorolt pozitív vagy negatív hatásait. Ez összefügg a külföldi direktberuházások tipusával és bizonyos helyi vonzótényezők előfordulásával. A szerzők megvizsgálják a fenti összefüggést, egy Kolozs megyei, a NOKIA beruházással kapcsolatos esettanulmány segítségével, ahol bemutatásra kerülnek a beruházás helyi előnyei és problémái is.