Telepfelszámolás Kázsmárkon - Babják, Boglárka (Észak-magyarországi Stratégiai Füzetek, 2014)
A jövedelmi szegénység és a lakóhelyi szegregáció egyidejű jelentkezése súlyos társadalmi problémákat vet fel. A társadalmi és a területi hátrányokat együttesen megjelenítő és fokozottan újratermelő roma telepek felszámolása a magyarországi társadalom- és településpolitika együttes feladata. Az Európai Unió által támogatott programok közül kettő is támogatta ezt a feladatot a 2007-13 közötti programozási időszakban. A mindkét programba bekapcsolódó települések közül Kázsmárk község példáján keresztül tekintjük át a program megvalósításának jellemzőit és eredményeit.