Rurális stratégiák az urbanizáció korában. Az Érmellék példája - Gál, Katalin; Pásztor, Rita (Észak-magyarországi Stratégiai Füzetek, 2024)
Amikor már a világ lakosságának a fele városokban él, fontos megérteni, hogy milyen fejlesztési irányokat fogalmaznak meg a vidéki térségek, és hogyan reagálnak az urbanizációs folyamatok által előidézett kihívásokra. Fontos figyelmet fordítani arra, hogy milyen lehetőségek állnak rendelkezésre a társadalmi jólét előmozdítása érdekében. A területi kohéziót vizsgálva Bihar megye érmelléki kistérségének 12 településén a 2021-2027-re szóló helyi fejlesztési stratégiák tartalmát elemeztük társadalmi, főképp demográfiai és gazdasági szempontból.