A magyarországi kis- és középvállalkozások ESG-minősítésének kiterjesztett területi áttekintése - Nagy, Attila Zoltán; Gaál, Adrián (Észak-magyarországi Stratégiai Füzetek, 2024)
Tanulmányunk célja a hazai kis- és középvállalkozások ESG-minősítésében bekövetkező változások elemzése. A vizsgálatban közel 1200 vállalkozás ESG-minősítésének változását követtük nyomon 2022. szeptember 19. és 2023. október 19. közötti időszakon. Az eredmények azt mutatják, hogy a pozitív ESG-változás területén a szakmai tudományos, műszaki tevékenység iparág, a negatív ESG-változás területén az építőipar dominál. A regionális szintű elemzések a fővárosban (+3,7%) és a dél-alföldi régióban (+4,2%) mutatnak jelentős ESG-javulást, míg a legnagyobb negatív változás az észak-alföldi régióban (-4,8%) figyelhető meg. A megyei szintű vizsgálatok szerint a legnagyobb pozitív változás Csongrád-Csanád (8,4%), Veszprém (4,4%), Vas (4%), a legnagyobb visszaesés Nógrád (-6,4%), Hajdú-Bihar (-5,4%) és Szabolcs-Szatmár-Bereg (-4,4%) megyékhez köthető.