Innovációs pályázati forrásokat elnyert hazai kkv-k közép- és hosszú távú teljesítményváltozása - Tajti, Kitti; Németh, Eszter; Dániel, Zoltán András (Észak-magyarországi Stratégiai Füzetek, 2024)
Az innovációs tevékenység a vállalkozások esetében a stratégiai gondolkodásmód és napi szintű gazdasági döntések összességét jelenti. Az utóbbi években, évtizedekben az innovációs tevékenység vizsgálata fontos területté vált. Kutatások támasztották alá, hogy az innovációs tevékenység a vállalkozások életben maradásának biztosítéka, növekedésének egyik mozgatórugója lehet. A jelen kutatás arra keresi a választ, hogy a hazai KKV szektor egy olyan szegmense, amely innovációval kapcsolatos tevékenységre pályázati forrást vett igénybe, hogyan hasznosította ezt és ez milyen hatással volt a vállalkozás közép és hosszú távú eredményességére. Ehhez, a kutatás mintájának meghatározását követően az adott forrást lehívó vállalkozások listája került legyűjtésre, és ezt követően az eredményességet mérő mutatószámokhoz az elemezhető beszámolóadatok adatbázisa került felépítésre. A munka során létrehozott adatbázis 12 év beszámoló adatait tartalmazza. A vizsgálat törekedett arra, hogy az infláció hatásai kiszűrésre kerüljenek, valamint figyelembe vette a 2008-ban kezdődő gazdasági válság következményeit is. Továbbá a kutatás fontosnak tartotta, hogy a kapott eredmények más vállalkozások eredményességi adataival is összevethetőek legyenek. Következtetésképpen elmondható, hogy a vizsgálat kimenetelei alátámasztották az innovációs tevékenység fontosságát és a kapott eredményességi mutatók számszerű adatokkal is igazolták a feltételezéseket.