A nevelési-oktatási és kulturális közszolgáltatások elérhetőségének vizsgálata az Abaúji térségben - Kovács, Csaba József (Észak-magyarországi Stratégiai Füzetek, 2019)
Az emberi erőforrás jelentősége fejlődő világunkban egyre inkább felértékelődik, sőt napjainkra már a jóléti társadalom megteremtésének és fenntartásának egyik legfontosabb alapfeltételévé vált. Éppen ebből következik, hogy a humán ellátórendszereknek meghatározó szerepe van egy térség sorsának alakulásában. Az általuk nyújtott szolgáltatások nélkül aligha lehetne biztosítani a helyi közösségek számára az alapvető egészségügyi, oktatási vagy szociális szükségleteket, amelyek hosszútávon befolyásolják a humán tőke minőségét. Gazdasági érdek és társadalmi kötelezettség is egyben, hogy az aprófalvakon még megmaradt, többségében rossz körülmények között élő lakónépesség ellátottsági kérdésével foglalkozzunk. Ez a tanulmány ennek a témakörnek egy szűkebb területét, a köznevelési és oktatási ellátórendszer hozzáférhetőségét vizsgálja a helyi lakosság körében az Abaúji térségben.