A szervezeti integritás és az etikus gazdálkodás ellenőrzése közszolgáltató szervezeteknél - Melcher, István (Észak-magyarországi Stratégiai Füzetek, 2026)
A közszolgáltatások köre és nagysága országonként eltérő, valamint a társadalmak közszolgáltatásokkal szembeni elvárásai és a közszolgáltatások is folyamatosan változnak. A közszolgáltatások alapvető célja a közjó szolgálata, melynek elemi feltétele az integritás és az etikus gazdálkodás, ennek hiányában az elvégzett munka szolgálhatja ugyan a közjót, de csak ezek biztosítása mellett lehet elérni a társadalom szempontjából optimális szolgáltatási színvonalat. A cikk bemutatja a közszolgáltatások alapvető jellemzőit, majd az integritás és etikus gazdálkodás fogalmainak leírását követően ismerteteti az etikus gazdálkodás ellenőrzésének lehetőségeit.