A szakképzés válsága? Adalékok az Észak-magyarországi régióban tanuló diákok véleménye alapján - Győrffy, Ildikó; Roncz, Judit (Észak-magyarországi Stratégiai Füzetek, 2009)
A szakképzés versenyképesebbé tétele stratégiai jelentőségű feladat. Színvonala és dinamikája megalapozhatja adott térség gazdaság fejlődését, teljesítményét. A hazai szakképzés rendszere az elmúlt években jelentős változásokon ment át. Ennek ellenére a munkaerő utánpótlás sem minőségileg, sem mennyiségileg nem alkalmazkodik a kereslethez, a gazdasági elvárásokhoz. A képzés változatlanul rugalmatlan, alacsony az alkalmazkodó képesség; a gyakorlati képzés követelményrendszere nem éri el a modern technológiával rendelkező cégek igényeit. Az átalakulás alapvető feltétele, hogy az iskolák, képzési formák, az elméleti és gyakorlati képzés aránya és színvonala a gazdasági igényekhez jobban igazodjon (Kocziszky 2007).