Előszó - Lengyel, Imre; Kocziszky, György (Észak-magyarországi Stratégiai Füzetek, 2010)
Immár hetedik évfolyamába lépett folyóiratunk első száma a Dél-alföldi és az Északmagyarországi régió társadalmi-gazdasági helyzetének összehasonlításával foglalkozó tanulmányokkal jelentkezik. Szándékunk ezen túl a regionális tudományoknak a két régióhoz kötődő szellemi műhelyében (Szegedi Egyetem Közgazdaságtani és Gazdaságfejlesztési Intézet, valamint a Miskolci Egyetem Világ- és Regionális Gazdaságtan Intézete) folyó kutatómunkában való tallózás. Az összehasonlításnak a hasonlóságokon (magas munkanélküliségi ráta, alacsony aktivitás, az országos átlagnál alacsonyabb jövedelmi viszonyok, stb.) és különbözőségeken (eltérő gazdasági struktúra, különböző termőföldi adottságok, stb.) túl különös aktualitást ad, hogy mindkét régió részben azonos, részben eltérő módon intenzíven keresi a kiutat. Ez utóbbiban mindkét szellemi műhely kötelezettségének tekinti, hogy szerepet vállaljon !