A foglalkoztatás fejlesztésének lehetőségei a Fehérgyarmati kistérségben - Horváth, Ádám; Mihály, Melinda; Supka, Bálint (Észak-magyarországi Stratégiai Füzetek, 2013)
A szerzők az ország egyik legperiférikusabb területén, a Fehérgyarmati kistérségben végeztek vizsgálatot, melyben a helyi erőforrásokon alapuló és a foglalkoztatás bővítésére irányuló helyi gazdaságfejlesztés koncepciója mellett foglaltak állást. A fejlesztés középpontjába a mezőgazdaságot és az arra épülő feldolgozóipart állították. Ehhez négy fejlesztési lépcsőt alakítottak ki (háztáji gazdálkodás erősítése, humán erőforrás fejlesztése, piacok kiépítése, rozsályi modell elterjesztése), melyekhez hozzákapcsoltak empirikus vizsgálatuk során összegyűjtött előremutató kezdeményezéseket, illetve ezek továbbgondolását.