Legújabb trendek a magyarországi kivándorlásban - Molnár, Judit; Gál-Szabó, Lajos; Siskáné Szilasi, Beáta; Mohos, Mária; Dudás, Gábor; Vadnai, Péter (Észak-magyarországi Stratégiai Füzetek, 2015)
A tanulmány egy négy éves projekt első 16 hónapjának kutatási eredményeit foglalja össze. Közismert, hogy Magyarországról az elmúlt években megnövekedett a kivándorlók száma. Sajnos erről pontos adatok nem ismertek, éppen ezért fontos az olyan terepi vizsgálat, amelyet ennek a projektnek a keretében végeztünk. Az alábbi kérdésekre kerestük a választ: milyen a kivándorlási szándéka a mai magyar lakosoknak; van-e ennek területi különbsége, ha igen, akkor ennek hátterében mi lehet; illetve milyen demográfiai jellemzőkkel írhatók le a kivándorolni készülők az itthon maradni akarókkal szemben.