A munkaerőpiaci-területi mobilitás vizsgálatának új dimenziói, kutatási módszerei és azok alkalmazása - Alpek, B. Levente (Észak-magyarországi Stratégiai Füzetek, 2015)
A jelen írás egy olyan új kutatási/elemzési módszert, mobilitás értékelési modellt mutat be, amely segítségével feltárhatóak, értékelhetőek, rangsorolhatóak és térképezhetőek az egyes települések térbeli, mobilitási minőségei, ezáltal pedig feltárhatóak annak korlátozó faktorai, fejlesztési lehetőségei. A bemutatott eszköz alkalmazását a Dráva-mente leghátrányosabb helyzetű kistérségeinek példáján keresztül szemlélteti, ezáltal világítva meg Magyarország egyik szubperifériája mobilitási problematikájának rendszerét.