Migráció gazdasági haszna, a hazautalások kérdései a XXI század elején - Turainé Vurom, Brigitta; Dabasi-Halász, Zsuzsanna (Észak-magyarországi Stratégiai Füzetek, 2015)
Az elmúlt évtizedekben a nemzetközi migráció, a világjelenséggé váló globalizáció, az angol nyelv világszintű kiterjedése, a kommunikációs technológiák fejlődése és a közlekedés gyorsasága gyökeresen átformálta az egész világot. Ma a világ lakosságának több mint 3%-a migráns. Így ha a migránsok számosságát tekintjük, semmi esetre sem hanyagolhatjuk el azt a tényt, hogy mindegyikük potenciális forrása lehet eseti vagy rendszeres nemzetközi pénzforgalomnak, ami több mint kétszáz millió ember esetén súlyos dollármilliókat jelent. A migránsok által megkeresett jövedelmek egy részének hazautalása tetemes mennyiségű pénzmozgásokat generál világszerte, napjainkra ez az összeg meghaladja az 530 milliárd amerikai dollárt is, ami felérne a világ 22. legerősebb gazdasági teljesítményével (IOM; Szvetnik, 2013). A hazautalásokat nem régóta tekintik fejlesztési eszközökként, ezért így a gazdasági fejlődésre gyakorolt hatásuk kapcsán még sok a nyitott kérdés. Az viszont biztosan elmondható, hogy a hazautalások javítják a fejlődő országok fizetési mérlegét és főképp a kisebb gazdaságú országokban.