A foglalkoztatás elősegítése Miskolc két leszakadó városrészében - Krabák, Attila Adrián (Észak-magyarországi Stratégiai Füzetek, 2024)
A hátrányos helyzetű, leszakadó társadalmi csoportok foglalkoztatása, társadalmi integrációja számos terület szakembereinek kihívást jelentő feladat. Ezen csoportok tagjai gyakran szegregátumokban, slum-okban koncentrálódnak, ahol számos probléma egyszerre jelenik meg, köztük a foglalkoztatási-foglalkoztathatósági nehézségek is. A központi kérdés, hogy hogyan lehet az akadályok ellenére a szegregátumokban élők foglalkoztatását, társadalmi integrációját elősegíteni, támogatni. A fenntarthatóság és a hatásosabb beavatkozások érdekében azonban a hagyományos megoldásoktól eltérő, innovatív módszerek alkalmazása szükséges. Erről szól az EaSI keretprogramba illeszkedő, Miskolc Önkormányzata által kezdeményezett, 4IM mozaikszóval illetett kísérleti projekt. A tanulmányban a projekt foglalkoztatásfejlesztési folyamatának alakulását elemzem esettanulmányszerűen a projekt beavatkozási területét képező két leszakadó városrészben. Időigényes, változékony folyamatról van szó, rögös úttal és kockázatokkal, de az eredmények a kevés résztvevő ellenére némi bizakodásra adhatnak okot. Üzemlátogatás, re-integrációs és pályaorientációs foglalkozások, álláskeresési tréningek valósultak meg, 34 fő egyéni foglalkoztatási tanácsadásban részesült és néhányan elhelyezkedtek, a lakosság aktivitása pedig általánosságban nőtt. Ezalatt szakmaközi kapcsolatok jöttek létre és erősödtek meg.