A szegregációk kialakulásának okai és kezelésének lehetőségei Miskolcon: A tanulmány a szerzőknek a Miskolc Megyei Jogú város Integrált Városfejlesztési Stratégia 2014-2020 c. dokumentumát megalapozó kutatásait foglalja össze - Veresné Somosi, Mariann; Kocziszky, György; Fodorné Stunya, Edina (Észak-magyarországi Stratégiai Füzetek, 2016)
A várospolitika világszerte visszatérő problémája a periférikus helyzetben, szegregált környezetben élők szociális problémáinak kezelése, életkörülményeinek javítása. A szegregációt kiváltó okok megszüntetése, a következmények felszámolása csak konzekvens társadalom és gazdaságpolitikai lépésekkel valósítható meg, ami időt és elkötelezettséget igényel. A tanulmány Miskolc Megyei Jogú Város szegregációs területeinek elemzésével, értékelésével, a lehetséges elmozdulási irányok meghatározásával foglalkozik.