A megújuló energiával összefüggő turizmusfejlesztés Tibolddaróc lakosságának attitűdvizsgálata tükrében - Michalkó, Gábor; Ásványi, Katalin; Juhász-Dóra, Katalin; Jászberényi, Melinda (Észak-magyarországi Stratégiai Füzetek, 2017)
Tibolddaróc, egykor a barlanglakásokban élők nyomorúságáról elhíresült község ma a Bükkalja egyik mintatelepülése, ahol a fejlesztés pilléreit a modernizációt, az innovációt, a környezettudatosságot egyaránt tükröző megújuló energia és a turizmus képezik. A helyi adottságokra építő turizmusfejlesztés a legnagyobb borászat áramellátását jelentős mértékben segítő energiaudvar kiépítése révén már kézzelfogható szimbiózisba is lépett a megújuló energia kínálta lehetőségekkel. Tibolddaróc versenyképességének erősödéséhez és a lakosság életminőségének növekedéséhez vezető folyamatok kulcstényezője az összefogás, a közös tenni akarás, amely az önkormányzat, a vállalkozók és a helyiek fogadókészségében tükröződik. A tanulmány egy terepkutatás tapasztalatainak és 255 tibolddaróci háztartás véleményének értékelésével vizsgálja a megújuló energia- és a turizmusfejlesztéssel kapcsolatos lokális attitűd sajátosságait.