Ellentétes és párhuzamos érdekek - Az elmúlt évtized pénzügyi válságának kihívásai az eurózóna és a magyar bankrendszerére - Pilhál, Zsolt (Észak-magyarországi Stratégiai Füzetek, 2018)
A legutóbbi gazdasági-pénzügyi válság felerősítette a bankrendszer feladatairól és felelősségéről szóló vitákat. Esszém az eurózóna és a magyar bankrendszer 2008 és 2017 közti válságtörténetét mutatja be. Célja a bankrendszerek közti kapcsolatok, hasonlóságok és ellentétek feltárása, üzletstratégiai és makroprudenciális szempontból. Az elemzés központi banki adatsorokra, illetve az ezekre épülő elemzések, programok vizsgálatára épül. A dolgozat azt a hipotézist igazolja, mely szerint amíg a válság legnehezebb éveiben az ellentétek dominálták az eurózóna és a hazai bankrendszer közötti kapcsolatot, addig a piaci szélsőséges jelenségek csillapodását követően a párhuzamosság vált jellemzővé: az eurózóna bankjai a magyar bankokhoz hasonló kihívásokkal küzdenek.