Kereskedelmi szálláshelyek kihasználtságának vizsgálata, különös tekintettel az Észak-magyarországi és a Dél-alföldi régióra

Szerzők

  • Péter Zsolt Miskolci Egyetem

Kulcsszavak:

turizmus, szálláshely-kihasználtság, shift-share elemzés

Absztrakt

A turizmusfejlesztés egyik prioritása a szálláshelykínálat növelése. A 90-es évek elejétől napjainkig hazánk turizmusa jelentős eredményeket mutatott fel. Néhány év visszaesését követően szinte töretlenül nőtt a vendégéjszakák száma; a szállásférőhelyek számának növekedése azonban 2004-ben megtört, az utolsó néhány év adatai egyértelmű csökkenésről tanúskodnak. A két jelenség térben is differenciált megjelenése felveti a szálláshelykihasználtság vizsgálatának szükségességét. A tanulmány shift share elemzés segítségével 2000-es és 2008-as évekre vizsgálja a kereskedelmi szálláshelytípusok működési hatékonyságát.

Információk a szerzőről

Péter Zsolt, Miskolci Egyetem

egyetemi adjunktus; Miskolci Egyetem, Gazdaságtudományi Kar, Világ- és Regionális Gazdaságtan Intézet

Hivatkozások

Nemes N. J. - Jakobi. Á. - Németh N. 2001: A jövedelemegyenlőtlenségek térségi és településszerkezeti összetevői. Statisztikai Szemle, 79. évfolyam, 10–11. szám, pp. 863-884.

Dávid L. - Kovács B. - Tóth G. 2009: A turizmus szerepe az Észak-Magyarországi régióban: a munkaerőpiac és a makrogazdasági teljesítmény összefüggései. In. Északmagyarországi Stratégiai Füzetek, 4. évf. 1. szám. pp. 16-27.

Kocziszky Gy. (2008): Területfejlesztés módszertana. Egyetemi Kiadó, Miskolc.

##submission.downloads##

Megjelent

2010-05-15

Hogyan kell idézni

Péter, Z. (2010). Kereskedelmi szálláshelyek kihasználtságának vizsgálata, különös tekintettel az Észak-magyarországi és a Dél-alföldi régióra . Észak-magyarországi Stratégiai Füzetek, 7(01), 27–35. Elérés forrás https://ojs.uni-miskolc.hu/index.php/stratfuz/article/view/2789