BÁTONYTERENYEI KISTÉRSÉG

Szerzők

  • Pintér-Kovács Enikő

Kulcsszavak:

-

Absztrakt

A kistérséghez 14 település tartozik, népessége 26 ezer fő. Központja Bátonyterenye város, ahol a kistérség népességének több mint fele lakik. A regisztrált munkanélküliek aránya a munkaképes népességből 13,0%. A tartós munkanélküliek aránya a regisztrált munkanélküliekből 29,5%. A kistérség gazdasági fejlettség szerint leszakadó besorolású.
A kistérségből nagy az elvándorlás, a térség népessége a kedvező születési arányok ellenére fogy. A népesség iskolázottsági szintje alacsony. A kistérség területén 1992-ban bezártak a Nógrádi Szénbányák aknaüzemei, ez a tény és a gazdasági rendszerváltás súlyos foglalkoztatási problémákat eredményezett, új munkahelyek nem létesültek.
A mezőgazdasági termelés nem jelentős, versenyképessége és ellátó képessége alacsony. A turisztikai fejlesztésekre lehetőséget adó természeti kincsekkel a kistérség korlátozottan rendelkezik. Bátonyterenye 42 hektár területű Ipari Parkkal rendelkezik, melyet 100%-ban a vállalkozások megvásároltak, vagy bérelnek. Szükség és lehetőség is van további iparterületek kialakítására. A közúthálózat-fejlesztések (21-es, 23-as) menetét mindenképpen fel kell gyorsítani, mert ennek hiányában Bátonyterenye városa és a kistérség is kiesik mind az észak-magyarországi, mind a budapesti vonzáskörzet fejlesztési vérkeringéséből. A meglévő nagyobb foglalkoztatókat és újabb betelepülőket segíteni kell megfelelő iparterülettel és a jelenlegi piaci igényeknek megfelelően képzett szakmunkásokkal. Mátranovák település kivételével minden település jelentős munkanélküliséggel sújtott.
A kistérség infrastrukturális helyzete jó, minden település közművel ellátott, egyedül Sámsonházán nincs szennyvízcsatorna. A kistérségi központ elérésének javításához a települések közötti utak felújítása szükséges.

Hivatkozások

-

##submission.downloads##

Megjelent

2010-12-15

Hogyan kell idézni

Pintér-Kovács, E. (2010). BÁTONYTERENYEI KISTÉRSÉG. Észak-magyarországi Stratégiai Füzetek, 7(02), 67–69. Elérés forrás https://ojs.uni-miskolc.hu/index.php/stratfuz/article/view/2800