Határtalan információáramlás? – Az információhoz és dokumentumokhoz való szabad hozzáférés esélye és lehetősége Baranyában és Szlavóniában

Szerzők

  • Dóra Egervári Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE)

Kulcsszavak:

határon átnyúló kezdeményezések, Magyarország, Horvátország, könyvtár, információ

Absztrakt

Tanulmányomban a magyarországi horvát, illetve a horvátországi magyar kisebbségnek a határon átnyúló együttműködések körében alapvető fontosságú jogával, az információhoz és dokumentumokhoz való szabad hozzáféréssel összefüggő kérdésekkel foglalkozom. Írásomban javaslatokat teszek arra vonatkozóan, hogy a kisebbségek alapjogai hogyan valósulhatnak meg ezen a területen. Részletesen tárgyalom az internet használatában, a digitális, illetve virtuális könyvtárakban rejlő lehetőségeket, valamint a pécsi Könyvtárbusz projekt jövőbeli esélyeit. 

Információk a szerzőről

Dóra Egervári, Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE)

PhD hallgató - Eötvös Loránd Tudományegyetem, Bölcsészettudományi Kar, Irodalomtudományi Doktori Iskola

Hivatkozások

Gyémánt R., Drozdik Zs. (2004): A horvátországi magyarság területi és társadalomsta-tisztikai

sajátosságai, http://portal.ksh.hu/pls/ksh/docs/hun/xftp/terstat/2004/04/wgyemant.pdf (2012. február 23)

Kocziszky Gy. (2008): Területfejlesztés módszertana. Egyetemi Kiadó, Miskolc.

Pallósiné Toldi M. (2008): A könyvtárak szerepe a határon átnyúló információáramlásban. – A Vas megyei könyvtárak értesítıje, 1, pp. 34-39.

Rechnitzer J., Smahó M. (2007): Egyetemek a határ menti együttmőködésben, Magyar Tudományos Akadémia Regionális Kutatások Központja, Pécs.

##submission.downloads##

Megjelent

2012-05-07

Hogyan kell idézni

Egervári, D. (2012). Határtalan információáramlás? – Az információhoz és dokumentumokhoz való szabad hozzáférés esélye és lehetősége Baranyában és Szlavóniában . Észak-magyarországi Stratégiai Füzetek, 9(01), 65–74. Elérés forrás https://ojs.uni-miskolc.hu/index.php/stratfuz/article/view/3033