Hegesztés során keletkező futtatási színek fizikai szimulációja

Szerzők

  • Rozsnyai László Miskolci Egyetem
  • Kuzsella László Miskolci Egyetem
  • Alsalamah Bassel Miskolci Egyetem

DOI:

https://doi.org/10.35925/j.multi.2020.1.2

Kulcsszavak:

futtatási szín, fizikai szimuláció, hegesztett kötés

Absztrakt

A hegesztés a fémek esetén az egyik leggyakrabban alkalmazott kötéstechnológia. Alkalmazása széles körben elterjedt mind hobbi, kis-, közép- és nagyvállalat esetén egyaránt. Ennek köszönhetően sokféle hegesztő eljárás jött létre, és a mai napig bővül a számuk úgynevezett „modern eljárásváltozatok” néven, illetve egyre nagyobb teret hódít az automatizált robothegesztés.

Ívhegesztés esetén a hegesztés környezetében a hőhatás övezetben a maximális hőmérsékletnek megfelelően az acél felületének színe széles színskálán változik. Vagyis, az acél felületének színe alapján meg lehet állapítani az anyag, hegesztés közben, adott helyen elért maximális hőmérsékletét.

A cikkben egy olyan vizsgálatsorozatot mutatunk be, melynek során a GLEBBLE 3500 termomechanikus fizikai szimulátor segítségével adott hőmérsékletre melegítve az S355J2N acélminőségű próbatestet, a felületen keletkezett oxidréteg színét vizsgáltuk. Ezáltal később lehetőség nyílhat hegesztett kötés esetén megállapítani, milyen maximális hőmérsékletre melegedtek fel a hőhatásövezet egyes részei azonos anyagminőség esetén, aminek segítségével meg lehet becsülni az adott helyen kialakult szövetszerkezetet és a várható mechanikai tulajdonságokat is.

##submission.downloads##

Megjelent

2020-03-10