Szájüregi egészség és életmód összefüggései a halmozottan hátrányos helyzetű Észak-kelet-magyarországi régió iskoláiban végzett vizsgálatok alapján

Szerzők

  • Faragó Ildikó Miskolci Egyetem
  • Egri Tímea Miskolci Egyetem
  • Kovács Mihály Miskolci Egyetem
  • Rucska Andrea Miskolci Egyetem https://orcid.org/0009-0002-5461-3729

DOI:

https://doi.org/10.35925/j.multi.2023.1.25

Kulcsszavak:

hátrányos helyzet, életmód, egészségmagatartás, szájhigiéné

Absztrakt

A szájüreg egészsége a testünk egészségi állapotának fontos része, jelentős szerepet játszik a társadalmi jóllét kialakításában.

Célunk volt felhívni a figyelmet a leszakadó csoportok rossz szájegészségi mutatóira, összefüggéseket kerestünk a különböző egészségmagatartási szokásokkal, életmóddal.

Anyag és módszer: A kutatásaink során Borsod-Abaúj Zemplén vármegye három, halmozottan hátrányos helyzetű településén élő általános iskolások, és a vármegyében elszórtan élő, hátrányos helyzetű, de egy nagyvárosi középiskolában tanuló diákok vettek részt. A vizsgálatok kiterjedtek a caries prevalencia felmérésére (DMFT érték), fogorvoshoz járási, fogmosási szokásaikra, valamint a fiatalok életmódjára, önértékelésére.

A minta jellemzői: a vizsgálatban 429 (318+111) fő vett részt, átlagéletkor 11,5±3,2 a fiú/ lány arány 45,5/ 54,5.

Eredmények: A diákok jelentős hányada nagycsaládban, zsúfolt, komfort nélküli lakásokban él, a háztartások egyharmadában nincs vezetékes víz. A diákok nagy többsége még akkor sem látogatja a fogorvosi rendelőt, ha van a településükön fogorvos, vagy csak akkor, ha fáj a foga. A fiatalok közel fele mos fogat minden este és reggel, és a diákoknak csak egyharmada kap egy évben több fogkefét. Többeknek nincs fogkeféjük, és az is előfordul, hogy többen is használják ugyanazt a fogkefét. A diákok több, mint kétharmada az esti fogmosás után fogyaszt valamit (cukros üdítő, étel). Jellemző akut ínygyulladás, illetve krónikus ínygyulladás is. A DMFT érték az országos átlaghoz képest is magas. A magas DMFT érték és az esti táplálkozás között szignifikáns összefüggés van (p<0,019). Jellemző az alkoholfogyasztás, és a dohányzás is a körükben, ezzel szemben a rendszeres testmozgás alacsony százalékban fordul csak elő.

Következtetés: A halmozottan hátrányos helyzetű fiatalok szájüregi egészsége és egészségmagatartási szokásai súlyos lemaradást mutatnak, amelyben szerepet játszik a családi háttér motiválatlansága, az alacsony jövedelem, a dentális edukáltság hiánya, és az egészségügyi/prevenciós ellátás hozzáférhetetlensége.

##submission.downloads##

Megjelent

2023-12-18