Higanykorrózió jelenléte a vegyiparban
DOI:
https://doi.org/10.35925/j.multi.2020.2.10Kulcsszavak:
higanykorrózió, amalgám korrózió, LME, kísérlet, hőtani számításAbsztrakt
A vegyipar hazánkban és világszerte egyaránt a kiemelt fontosságú iparágak közé tartozik. Éppen ezért fontos, hogy mindig naprakészen, a legfrissebb információk alapján hozzunk döntéseket a berendezések tervezése, üzemeltetése és karbantartása során. Elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk a lehetséges kockázatokkal és meghibásodási mechanizmusokkal. A higany által jelentett kockázatot mindenképp figyelembe kell venni, különösen a vegyiparban, ahol akár egy apró tömörtelenség is katasztrófához vezethet. A cikkben ismertetjük a higany jelentette veszélyeket a vegyiparban, illetve kísérletekkel szemléltetjük, hogy a higany milyen formában és mértékben tudja károsítani az egyes veszélynek kitett berendezések alapanyagait. Végezetül egy hőtani számítás kerül bemutatásra, amely segítségével egy közelítő érték adható meg arra, hogy egy alacsony hőmérsékleten működő hőcserélő leállítását követően a jelen lévő higany mennyi idő elteltével fog problémát jelenteni.