Higanykorrózió jelenléte a vegyiparban

Szerzők

  • Németh Benjámin Miskolci Egyetem
  • Spisák Bernadett Miskolci Egyetem
  • Szepesi L. Gábor Miskolci Egyetem

DOI:

https://doi.org/10.35925/j.multi.2020.2.10

Kulcsszavak:

higanykorrózió, amalgám korrózió, LME, kísérlet, hőtani számítás

Absztrakt

A vegyipar hazánkban és világszerte egyaránt a kiemelt fontosságú iparágak közé tartozik. Éppen ezért fontos, hogy mindig naprakészen, a legfrissebb információk alapján hozzunk döntéseket a berendezések tervezése, üzemeltetése és karbantartása során. Elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk a lehetséges kockázatokkal és meghibásodási mechanizmusokkal. A higany által jelentett kockázatot mindenképp figyelembe kell venni, különösen a vegyiparban, ahol akár egy apró tömörtelenség is katasztrófához vezethet. A cikkben ismertetjük a higany jelentette veszélyeket a vegyiparban, illetve kísérletekkel szemléltetjük, hogy a higany milyen formában és mértékben tudja károsítani az egyes veszélynek kitett berendezések alapanyagait. Végezetül egy hőtani számítás kerül bemutatásra, amely segítségével egy közelítő érték adható meg arra, hogy egy alacsony hőmérsékleten működő hőcserélő leállítását követően a jelen lévő higany mennyi idő elteltével fog problémát jelenteni.

##submission.downloads##

Megjelent

2020-04-26