A negyedik ipari forradalom hatása az élelmiszeriparra

Perspektívák és gátló tényezők

Szerzők

  • Bányai Tamás Miskolci Egyetem
  • Vachter Dorina Miskolci Egyetem

DOI:

https://doi.org/10.35925/j.multi.2021.3.11

Kulcsszavak:

Ipar 4.0, élelmiszeripar, digitalizáció, logisztika, ellátási lánc management

Absztrakt

A negyedik ipari forradalom a gazdaság számos területén érezteti hatását. Találkozhatunk vele a gyártás/ellátás vizualizáció alkalmával, az ellátási lánc-, készlet és termeléstervezés optimalizálása közben, valamint az ERP (Enterprise Resource Planning- vállalatirányítási rendszer), MES (Manufacturing Execution System - gyártás végrehajtási rendszer) és SMC (Supply Chain Management- ellátási lánc menedzsment) használata közben is. Az élelmiszeriparban is új lehetőségeket teremt a fejlődésre, a hatékonyság növelésére, valamint a rendelkezésre álló kapacitások magasabb szinten történő kihasználására. Jelen cikk keretében a szerzők ismertetik az Ipar 4.0 helyzetét az élelmiszeriparban, illetve bemutatják az élelmiszeripar digitalizációjának felmérése által adódott eredményeket szakirodalmi források felhasználásával. Továbbá tárgyalják az élelmiszeripart érintő kihívásokat, illetve felvázolják az Élelmiszeripari Fejlesztési Stratégia főbb tartalmi elemeit. A cikk utolsó részében ismertetésre kerülnek az élelmiszeripar fejlődését gátló tényezők.

##submission.downloads##

Megjelent

2021-06-21