Az Észak-magyarországi túrázók turisztikai mobilitási szokásai

Szerzők

  • Kóródi Tibor Miskolci Egyetem
  • Siskáné Szilasi Beáta Miskolci Egyetem

Kulcsszavak:

turisztika, migráció, mobilitás, túrázás, utazás

Absztrakt

Az utóbbi években egyre divatosabbá, egyre „mainstream”-ebbé válik a túrázás Magyarországon. Ennek számos oka lehet. Az egyik leggyakrabban elhangzó indok, a szuburbanizáció során is vonzó tényezőként megjelenő „ki a természetbe, el a város zajától” jelenség. Más oldalról nézve a túrázás, mint sport egyre növekvő népszerűsége egyszerűségében és olcsóságában rejlik, hiszen egy alap túrához se felszerelésre se szakértelemre nincs feltétlenül szükség. Az utóbbi időben azonban egyre gyakoribb a komolyabb felszereléssel, nehezebb terepre és távolabbra elutazó kiránduló is. A túrázás bár nem új keletű turisztikai mobilitási forma, az utazási irodák palettáján például mégis csak nagyon ritkán szerepel, gyakran szállásfoglalással sem jár, ennél fogva mérése nehéz. A növekvő igények kielégítése végett azonban fontos azok meghatározása és számszerűsítése, ezen új térhódító turisztikai forma szolgáltatási szektorba való beágyazásának tervezés- és döntéstámogatása. A vizsgálatunk során az Észak-magyarországi túrázók körében szeretnénk megvizsgálni ezeket az igényeket. Kutatásunk fő kérdése, hogy melyek azok a területek, melyeket a túrázók legszívesebben keresnek fel és miért.

Szerző életrajzok

Kóródi Tibor, Miskolci Egyetem

PhD hallgató, Miskolci Egyetem, Műszaki Földtudományi Kar, Földrajz-Geoinformatika Intézet

Siskáné Szilasi Beáta, Miskolci Egyetem

PhD, intézeti tanszékvezető egyetemi docens, Miskolci Egyetem, Műszaki Földtudományi Kar, Földrajz-Geoinformatika Intézet

Hivatkozások

AUBERT A. (2011): A turizmus trendek és térszerkezet Magyarországon. PTE – TTK Publikon Kiadó, Pécs

CZEGLÉDI J. (1982): Korunk turizmusa. Panoráma Kiadó, Budapest

GLINOS I. – BAETEN R. – HELBLE M. – MAARSE H. (2010): A typology of cross-border patient mobility. Health & Place. 16. 6. pp. 1145-1155.

GUSTAFSON P. (2012): Tourism and seasonal retirement migration. Annals of Tourism Research. 29. 4. pp. 899-918.

GYURICZA L. (2009): A turizmus nemzetközi földrajza. Dialóg Campus Kiadó, Budapest-Pécs

MICHALKÓ G. - RÁTZ T. (2013): Rejtett dimenziók a Kárpát-medence turizmusában. In: Kárpát-medence: természet, társadalom, gazdaság. Bocskai István Gimnázium Nyíregyházi Főiskola Turizmus és Földrajztudományi Intézete, Nyíregyháza; Szerencs, pp. 463-476.

MICHALKÓ G. (2012): Turizmus a Kárpát –medencében. In: Dövényi Z. (szerk.) A Kárpát-medence földrajza. Akadémiai kiadó, Budapest. pp. 695-712.

PROBÁLD Á. (2012): A statisztikai adatgyűjtés – a múlt és a jelen turizmusának információi. In: Michalkó G. (szerk.) Turizmológia: elméleti alapok. Akadémiai Kiadó, Budapest. pp. 172-175.

RÁTZ T. (2004): European tourism. Kodolányi János Főiskola, Székesfehérvár

##submission.downloads##

Megjelent

2015-06-15

Hogyan kell idézni

Kóródi, T., & Siskáné Szilasi, B. (2015). Az Észak-magyarországi túrázók turisztikai mobilitási szokásai. Észak-magyarországi Stratégiai Füzetek, 12(01), 70–78. Elérés forrás https://ojs.uni-miskolc.hu/index.php/stratfuz/article/view/3260