Az őrlési idő fröccsöntött Al2O3-üveg kerámiatermékek tulajdonságaira gyakorolt hatásának vizsgálata

Szerzők

  • Nagy Zsolt Miskolci Egyetem
  • Mucsi Gábor Miskolci Egyetem
  • Simon Andrea Miskolci Egyetem

DOI:

https://doi.org/10.35925/j.multi.2021.2.4

Kulcsszavak:

fröccsöntés, üvegkerámia, őrlés, mikroszerkezet, szilárdság

Absztrakt

A kutatásban az őrlési idő fröccsöntött kerámiatermékek tulajdonságaira gyakorolt hatását vizsgáltuk, mivel a kerámiaiparban az egyik legfontosabb technológiai lépés az alapanyagok megfelelő szemcseméret-eloszlásának beállítása. Kísérleteink során különböző ideig (1 és 2 óra) őrölt korund-fritt keverékeket vizsgáltunk. Referencia anyagként kiinduló állapotban levő (őrlés nélküli) keveréket használtuk. A fröccsmasszát paraffin és olajsav felhasználásával készítettük el. A termékek minősítéséhez morfológiai, szemcseméret-eloszlás, testsűrűség, vízfelvétel, porozitás, valamint nyomó- szilárdság vizsgálatokat hajtottunk végre.

Megjelent

2021-03-10