A nemzeti légtérigényléssel és a siklóernyőzés fejlődésével összefüggő jogi és repülésbiztonsági problémák

Szerzők

  • Nagy Péter

DOI:

https://doi.org/10.32980/MJSz.2023.1.123

Kulcsszavak:

siklóernyőzés, repülési jogszabályok, repülésbiztonság, légtérigénylés

Absztrakt

A cikk a nemzeti légtér felhasználásával kapcsolatos problémákra és a kapcsolódó hibás joggyakorlatra hívja fel a figyelmet. Betekintést nyújt az egyre fejlődő motor nélküli repülő eszközök világába, és javaslatokat tesz annak érdekében, hogy a Magyar Honvédség technológiai fejlesztése, a várhatóan egyre intenzívebb katonai tevékenység (légi- és szárazföldi lövészetek, gyakorló repülések) ellenére is kiküszöbölhetők legyenek a leírt repülésbiztonsági tényezők. A cikk valós problémát feszeget, szakértők véleményét összegezi és - a légtérigénylés rendszerének változtatására tett javaslatainak továbbvitele esetén -hozzájárul a repülésbiztonság növeléséhez.

Hivatkozások

Gőz László Az eseti légterek beillesztésének biztonsági kihívásai az ATM és a közigazgatási eljárások dinamikusan fejlődő rendszerében, 7.,13. [Könyv]. - Budapest : Nemzeti Közszolgálati Egyetem, 2020.

Palik Mátyás A repülésirányítás alapjai [Könyv]. - Budapest: : Dialóg Campus, 2018.

Nagy Péter A nemzeti légtér-felhasználással és a civil-katonai repüléssel összefüggő problémák [Könyv]. - Budapest : Nemzeti Közszolgálati Egyetem, 2020.

Siklósi Zoltán A NATO előírásokhoz illeszkedő repülésbiztonság alapelveinek rendszerszemléleti vizsgálata és integrálása a magyar szabályozók rendszerébe [Könyv]. - Budapest : Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem, 2008.

##submission.downloads##

Megjelent

2023-07-27

Hogyan kell idézni

Nagy, P. (2023). A nemzeti légtérigényléssel és a siklóernyőzés fejlődésével összefüggő jogi és repülésbiztonsági problémák. Miskolci Jogi Szemle, 18(1), 123–142. https://doi.org/10.32980/MJSz.2023.1.123